Radnica chce získať z eurofondov 140.000 eur pre mestskú políciu

28.02.2012 Prešov

Prešov 28. februára (TASR) – Prešovská radnica sa uchádza o 140.000 eur z eurofondov, ktoré chce využiť pre skvalitnenie práce mestskej polície (MsP). Podľa náčelníka MsP v Prešove Jána Andrejka ide o projekt, do ktorého sa majú zapojiť ďalšie štyri slovenské mestá a okrem nich aj viaceré mestá z Európy.
Andrejko pre TASR uviedol, že cieľom projektu \"Budovanie kapacít mestských polícií\" nie je len boj s mestskou kriminalitou, ale súčinnosť v oblasti odhaľovania a pri zásahoch v súvislosti s chemickými, biologickými, rádiologickými či jadrovými hrozbami.
\"Dôraz sa kladie na vzdelávanie, prípravu na krízové situácie, prevenciu a na nákup vybavenia. Okrem toho nácvik vyhodnocovania hrozieb, zručností a postupov pri mimoriadnej udalosti,\" vysvetľuje náčelník MsP. Za peniaze je možné zakúpiť napríklad kamery, počítače, ale aj defibrilátory, ochranné masky a špeciálne oblečenie.
\"Viem si predstaviť, že v každom našom stredisku by bolo auto, ktoré by bolo vybavené meracím prístrojom na rádioaktivitu, či iné nebezpečné látky v ovzduší, alebo napríklad defibrilátorom,\" doplnil Andrejko.
Pripomenul, že prednedávnom došlo v Bratislave k mimoriadnej udalosti pri náleze neznámej látky, prijímanie opatrení trvalo dlho a ak by sa potvrdil únik nebezpečnej látky, mohlo to mať vážne následky. Ako príklad uviedol aj požiar v areáli jednej zo spoločností v Prešove.
Podľa Andrejka je nutné vyškoliť v tejto oblasti aj mestských policajtov, nakoľko sa často stáva, že práve oni sa ako prví môžu ocitnúť pri takejto udalosti. \"Tí policajti by mali vedieť - čo, kedy a akým spôsobom majú vykonať, aby naozaj nedošlo k ohrozeniu života a zdravia občanov, a preto by mali byť poučení, koho majú volať, akým spôsobom a kedy majú zakročiť,\" vysvetľuje náčelník MsP.
Dodáva, že dôležité je aj to, aby zbytočne nedošlo k panike a rozhodnutia boli adekvátne situácii. Práve tomu majú pomôcť získané vedomosti či technika. Vďaka nej by mohli policajti správne a rýchlo vyhodnotiť mieru ohrozenia.
Významnou výhodou projektu je možnosť čerpania zálohy vo výške 80 percent okamžite po schválení a podpise zmlúv. Prešovské mestské zastupiteľstvo na tento projekt, ktorý by sa mal realizovať v rokoch 2013-2015, schválilo spolufinancovanie vyše 14.000 eur. Výhodou je to, že tieto peniaze nemusí uhradiť hneď a môže ich dokonca rozdeliť na splátky.
Andrejko zdôraznil, že zameranie projektu je také široké, že peniaze sa dajú využiť aj na jazykové a legislatívne vzdelávanie a kurz komunikačných schopností.
 

Vyberte región